Epoksi nedir?
Epoksi; likit olarak uygulanan ve kuruduktan sonra suya, asitlere ve alkaliye dirençli bir madde haline gelen zaman içerisinde bu direncini yitirmeyen, kolay temizlenen, mekanik mukavemeti yüksek, tekne yapımı ve onarımı dahil bir çok alanda kullanılan yapıştırıcı bir kimyasal reçinedir.
Epoksi'nin özellikleri nelerdir?
1- Estetiktir,
2- Sürtünmeye ve aşınmaya karşı dayanıklı yüzeyler oluşturur,
3- Kolay temizlenir, hijyeniktir,
4- Yağ ve kimyasallara karşı dirençlidir,
5- Solvent içermez,
6- Kaymaz,
7- Kokusuzdur,
8- Kolay ve Hızlı uygululanır,
9- Hijyeniktir,
10- Yüksek mekanik direnç sağlar.
Epoksi nerelerde kullanılır?
1- Donatı ve demirlerin yapıştırılmasında,
2- Betonarmede,
3- Yalıtma (Kaplama),
4- Prefabrik beton elemanları ve kolonların montajında,
5- Taze betonu, eski sertleşmiş beton veya harca bağlamak için yapıştırıcı reçine olarak,
6- Aşınmaya karşı koruyucu kaplama yüzeyi olarak,
7- Yüksek dayanımlı zemin ve duvar boyası olarak,
8- Su altı imalatlarında,
9- Boya ve astar olarak,
10- Endüstriyel üretim tesisleri, gıda üretim tesisleri, tekstil fabrikaları, ilaç fabrikaları, entegre büyükbaş hayvan çiftlikleri süt sağım ve sağmal üniteleri, hastaneler, okullar, elektrik santralleri, depolar, yükleme boşaltma alanları, montaj alanları, oto galeri, gösteri alanları, boyahane ve bakım üniteleri, otoparklar, servis alanları ve benzeri tesislerde, betonun aşınma, darbe ve kimyasal dayanımını arttırmasından ötürü zemin kaplaması olarak da kullanılmaktadır.
Epoksi malzeme dünyanın her yerinde çeşitli sektörler için kullanılan oldukça dayanıklı ve kullanışlı zemin kaplama malzemelerinden biridir. Zemine çok iyi bir şekilde yapışması nedeniyle tercih edilmekte tereddüt edilmemektedir.
Ana malzeme olarak epoksi, yardımcı malzeme olarak ise kürlenme maddesinin kullanıldığı karışımlar sonucu ortaya çıkan ürün yapışma potansiyeli olarak çok güçlüdür. Mekanik olarak da yıpranmaya, yırtılmaya veya açılmaya karşı çok dirençli olduğu görülmektedir. Üzerinde gezdirilen yük ne kadar ağır olursa olsun çok iyi şekilde dayanmaktadır.
Ezilme yaşanmamakta; zeminden kopma söz konusu olmamaktadır. Zemine bağlanması oldukça iyi olduğundan kuvvetli bir kaplamadır.
Kullanılan kimyasal maddeler veya temizleyicilere karşı da yıpranma bakımından güçlü durmaktadır. Bazı zemin kaplama malzemelerine kimyasal kullandığınız zaman renklerinde açılma veya malzemede hasar meydana gelebilmektedir. Ancak epoksi kimyasallara karşı dirençli yapıdadır.
Farklı ısılara karşı da uzun süre dayanabildiği bilindiği için değişik endüstriyel tesislerin korkusuzca kullandığı zemin ürünlerinden biri olmuştur.
Epoksi Zemin Kaplamanın Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Epoksi zemin kaplamanın sağladığı en önemli avantajlar kuruduktan sonra çok dayanıklı olmasıdır. Üzerindeki trafikte kaydırmaz ve yıpranmaz. Zemin türü ne olursa olsun mükemmel şekilde yapışmaktadır.
Bazı tesislerin veya depoların farklı birimlerinde zeminin yapısı farklı olabilir. Tahtada da camda da metalde de plastik zeminde de çok iyi bir performans göstermektedir. Sahip olduğu bu avantajlar sayesinde yüksek tehlikeli sektörler olan denizcilik ile uzay ve havacılık teknolojisi hizmeti veren işletmelerde rahatlıkla kullanılabilir.
Bu sektörlerde kullanılan kimyasal malzemelerin yaratacağı baskı ve dirence karşı da oldukça dayanıklı olduğu bilinen bir zemin kaplama ürünüdür. İnşaat sektörü için de mühendislerin ve ustaların birlikte çalışmaktan sevk aldığı sorunsuz kaplama malzemelerinden biridir.
Ölçek olarak devasa şekilde nitelendirilebilecek birçok sanayi tesisinde de epoksi kullanılmaktadır. Yüzeyin kaplanması veya boya niteliğinde de kullanılan bu malzemeden günümüzde birçok farklı amaçla yararlanılabilmektedir.
Birçok fabrikada, atölyede, ofiste ve hastanede zeminlerin kaplanması için tercih edilen bir ürün olan epoksi, uzun ömürlüdür. Üzerinde gezdirilen makinelere karşı çizilmez. Farklı renklerle uygulanabilir. Üstelik uzun kullanıma rağmen parlaklığından ve canlılığından bir şey kaybetmez.
Epoksi malzemenin yalıtım amacıyla kullanılıp kullanılmayacağına dair birçok soru sorulmaktadır. Uzmanlar özellikle su yalıtımı konusunda epoksinin farklı ürünler ile birlikte kullanılması gerektiğine inanmaktadır. Isı yalıtımı anlamında ise faydalı olduğu söylenmektedir.
Binaların su yalıtımında kullanılabilecek onlarca ürün içerisinden güçlendirici seçenek olarak epoksinin uyumlu diğer ürünler ile birlikte kullanılmasına dikkat etmek gerekmektedir.
Epoksi zemin kaplama yöntemi olarak çok başarılıdır ancak daha öncesinden hazırlık yapılması gerektiği de tüm ustalar tarafından dile getirilmektedir. Zeminin pürüzsüz olmasının önemi çoktur. Ayrıca daha önceki zeminin özelliğine göre su yalıtımı yapılması güçlendirici bir faktör olacaktır. Su yalıtımı tamamlandıktan sonra kuruma beklenmelidir. Çünkü epoksi kuru zemine uygulanır.
Tam kurum sağlandıktan sonra gerekli sıcaklık koşulunun da yerine getirilmesiyle uygulamaya geçilir. Öncesinde yüzeyde yer alan çatlakların yine epoksi malzemenin de içinde yer alacağı bir yalıtım uygulaması ile onarılması önemlidir.
3D Epoksi Zemin Kaplama Nasıl Yapılır?
Toprak zemin dışında tüm zeminlere bu işlem uygulanabilir. Daha sonra zeminin düz bir yapıda olmasına dikkat edilir. Pürüzsüz, üzerinde yağ, kir, toz ve benzeri partiküllerin bulunmaması gerekir. Zeminde hareketli bir parça veya yağ lekesi ve nem bulunmamalıdır. Bu tür sorunlar ile karşılaşılması halinde alt zemin uygulaması için öncelikli olarak sorunların giderilmesi gerekir.
Tüm bu işlemler tamamlandığında, zemin düzgün, pürüzsüz ve teraziye uygun bir yapıya ulaştığında alt zemin uygulamasına başlanır. Alt zemin aynı zamanda su yalıtımına da sahip olmalıdır. Zemine uygulanacak 3 boyutlu görsel yüksek çözünürlükte bir yapıya sahip olmalıdır.
Epoksi Self Leveling Zemin Kaplama
Self leveling, kendinden yayılma gösteren ve akışkan olan ürünlere verilen bir isimdir. Bu kaplama türü hem kolay temizlenebilen hem de hiç toz tutmayan bir zemin kaplama türüdür.
Kolay şekilde şekil alması ve kimyasal etkilere karşı son derece dayanıklı bir yapıya sahiptir. Bu zemin uygulaması beton üzerinde aşınma ya da çukurlaşma meydana geldiğinde kullanılarak zeminin daha düz ve pürüzsüz bir görünüm almasını sağlamaktadır. Epoksi self leveling zemin uygulaması kimyasal içerikli bir uygulamadır ve zemin üzerinde çok hızlı şekilde uygulanabilir yapıya sahiptir. Aynı zamanda çok dayanıklı olması sayesinde hemen her türlü iç mekânda uygulaması yapılabilir bir zemin uygulamasıdır.
Epoksi self Levelling kaplama son yıllarda birçok iş yeri ortamında çok rağbet gören zemin uygulamalarından biri olmaya başladı. Bu kaplama türü zemine uygulandıktan bir gün sonrasında yürüme için hazır bir hale gelmektedir. Ancak tam anlamı ile mekanik ve kimyasal dayanım sağlayabilmesi için 7 gün boyunca ağır yüke maruz bırakılmaması gerekiyor.
Temizliği çok basit olan bu zemin kaplama türü yüzeye parlak ve hijyenik bir görüntü veriyor. Bu da iş yerleri açısından son derece önemli olan bir özelliktir. Çok geniş bir kullanım alanı sunan epoksi self levelling kaplama türü iç mekânların tartışmasız en iyi zemin kaplama türüdür. Özellikle camsı görünümü olması bu zemin uygulamasının lüks mekânlarda da tercih edilmesini sağlıyor.
Epoksi Esaslı (Self Leveling) Zemin Kaplaması ( İki Bileşenli)
Epoksi Self Leveling zemin kaplama birçok bakımdan tercih edilmektedir. Bu uygulamanın çok tercih edilme nedenleri arasında ilk sırada pürüzsüz bir yüzey sağlamasıdır. Hemen her zemine uygulanabilen self leveling kaplama son derece şık bir zemin görünümü sunması nedeniyle de tercih edilmektedir. Her türlü sürtünme, aşınma ve darbeye karşı orta düzeyde bir dayanıklılık sergilemektedir. Bunların yanında kolay temizlenebilir olması da bu uygulamadan yararlanma nedenleri arasında yer alıyor.
Silindikten sonra parlak bir zemin görünümü sunduğu için özellikle hijyen durumu gerektiren yerlerde çok fazla ilgi görmektedir. Bunların yanında bu zemin uygulamaları su geçirmeyen bir özelliğe sahiptir ve kesinlikle toz tutma gibi sorunu yoktur. Kolayca bakımı yapılabilir ve bu bakımların maliyeti de oldukça ucuzdur. Zemine yapışma niteliği son derece iyidir. Antibakteriyel bir özellik sergilemektedir. Her bakımdan kaliteli bir zemin uygulaması denilebilir.
Epoksi reçine ile yapılan kaplama uygulamalarının son derece dayanıklı olduğunu göreceksiniz. Cama benzer bir saydamlıkla, zemindeki görüntüyü oldukça dekoratif şekilde ve canlı olarak yansıtır. Antibakteriyel olması nedeniyle hijyenik bir kaplama türüdür. Tek parça şekilde uygulandığı için, ara parçaları veya bölmeleri yoktur.